fbpx
MIDA TEHA LASTELE SUVEL SÜÜA

Mida teha lastele suvel süüa?

Kaia suvised retsepti soovitused

Ilusate ilmadega on mõnus koos lastega õues tegutseda ja viimane koht, kus pereema soovib oma aega veeta, on köögis kuuma pliidi taga. Lastel läheb aga üks hetk kõht tühjaks ja siis oleks vaja miskit kiiret. On vähe asju, mida söövad hea meelega kõik minu 3 last (6-, 4- ja 2aastane ), see on pasta bolognese. Sellesse toitu on võimalik peita erinevaid köögivilju, ube või seeni, mida lapsed muidu väga süüa ei taha.

Teen bolognese kastet kohe suure poti täie ja jagan selle siis kuumalt purkidesse ja kaanetan. Nii säilib see külmikus paar nädalat ja jääb ainult soojendamise ning pasta keetmise vaev. Kastmele keedan juurde täisteraspagette. Kui need keenud ja veidi aega sõelal nõrutatud, panen need tagasi potti ja lisan extra virgin oliivõli – see annab söögile juurde taimseid rasvhappeid ja nii ei jää spagetid üksteise külge kinni.

Lisaks valmistan samast kastmest lihtsa vaevaga lasagnet. Kui ei viitsi teha juustukastet, panen lihtsalt riivitud mozzarellat. Veel teen bolognesest ka plovi, lisades juurde puljongit või vett ja pestud riisi. Mu lapsed nokivad lihatükid muidu toidust välja, aga hakkliha süüakse ilusasti ära.

Eriti hea bolognese kastme saab, kui hautada seda 3 tundi madalal kuumusel. Köögiviljad võib riivida peenikese riiviga või tükeldada väikeseks. Mina kasutan aga hoopis BabyCooli püreekuubikuid, kuna minu lastele meeldib kastme kreemjas struktuur ja kui nad näevad mingeid tükke, siis hakkab üks toidus sonkimine ja tükkide väljanokkimine pihta.

Kuubikuid on ka oluliselt kergem kasutada minu jaoks, kui hakata köögivilju koorima, riivima ja praadima. Lisaks on kohalikud kevadised juurviljad juba kaua seisnud ja väärtust kaotanud.

Kaia Bolognese kastme retsept on järgmine:

Maitsestamiseks küüslauku, punet, pipart, soola, loorberilehte. Võib lisada ka rosmariini ja punast veini (ära muretse veinis olev alkohol keemisel aurustub välja ning jääb vaid kerge maitsenüans). Serveerimisel lisa riivitud parmesani pasta bolognese peale.

Pruunista pannil kuubikuteks lõigatud peekon ja hakitud sibul ning kalla paksupõhjalisse potti. Pruunista hakkliha, sellise koguse puhul jaga 2-3 pannitäieks, et liha pruunistuks, mitte ei hakkaks hauduma. Kalla kõik potti ning maitsesta soolaga ja pipraga. Pane pott tulele ja lisa hakitud küüslauk, kuumuta minut aega. Kui soovid, lisa punast veini umbes 3 dl. Lisa tomatipasta ja kuumuta see pidevalt segades läbi. Lisa pune, paar loorberilehte ning tomatikonserv.

Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata kaanega ja lase 3 tundi vaiksel tulel podiseda. Sega aeg-ajalt, et vältida põhjakõrbemist. Maitsesta vajadusel soola-pipraga. Püreekuubikud lisa alles päris lõpus, et neid minimaalselt kuumutada.

Korduv kuumtöötlemine vähendab toidu väärtust ja selle käigus osa vitamiine hävineb. Seega tasub selliseid kastmeid ja ka suppe kodus ise teha suuremas koguses ja siis purki panna. Tavaliselt on purgitoidud juba 3 korda läbi kuumutatud ja kodus toidu soojendamine on neljas kord. Näiteks laste purgitoidud segatakse kokku erinevatest valmis püreedest, mis on juba korra kuumutatud. Seejärel kuumutatakse neid koos ja pannakse purkidesse. Purgid lähevad autoklaavi, mis kuumutab neid veel korra.

Kui soovid beebile teha sama toitu, siis võid kombineerida järgnevalt (alates 8+ kuud retsept):

Head katsetamist ja kombineerimist!

Vaata ka sama teemalist videot:

 

Kaia

0
Ostukorv