fbpx
Mida_peab_silmas_pidama_beebitoidu_valimisel_BabyCool

Mida peab silmas pidama beebitoidu valimisel?

Meie kiire elutempo juures ja eriti suvel on väga mugav anda beebidele purgitoitu. Mida aga silmas pidada selle valimisel ja millega peab arvestama, seda vaatamegi nüüd koos.

Tänapäeval on tootjad õnneks aru saadud kui oluline on beebidele anda mahetoitu ja seda leidub poelettidel palju. Kuna tegemist on niivõrd kiire kasvu- ja arenguperioodiga lapse elus, siis kütus ehk toit peab olema väga kvaliteetne ja puhas. Taimekaitsevahendite ja antibiootikumide jääkidega hakkama saamine ei ole kindlasti asjad, millega keha peaks tegelema. Samuti on pigem norm juba see, et ei lisata juurde soola, suhkrut, maitsetugevdajaid, säilitus- ega värvaineid. Millega aga peaks arvestama beebitoitu valides? Siin on oluline etikette lugeda.

Mitteväärtuslikud mahuained toidus

Sellised ained on näiteks tärklised ja jahud (riisi- , maisi-, kartuli), mida lisatakse toitudele, et nende konsistents oleks paksem ja et saaks tootele anda rohkem mahtu. Seeläbi vähendatakse toote omahinda kuna mahuained on odavamad. Nii võib paljudest toitudest leida näiteks nii riisi kui ka riisitärklist või kartulit ja riisitärklist. Need annavad tühje kaloreid ja võivad beebil panna kõhu kinni või tekitada gaase. Vitamiinid ja mineraalained tulevad aga köögiviljast ja lihast. Seega kindlasti jälgi kui suur on toidus köögivilja osakaal ja eelista neid, kus seda rohkem. Mahu andmiseks on lisatud ka näiteks pastatooteid, siin jälgi jälle, et nende sisaldus oleks minimaalne.

Liha sisaldus toidus

Tavaliselt on purgitoituides liha sisaldus alla 10%, ainult mõnes üksikus on see veidi kõrgem. See aga ei anna kahjuks lapsele piisavas koguses liha. Isegi poelettidel olevad nö lihapüreed sisaldavad ainult umbes 40% liha ja ülejäänud on vesi koos mahuainetega. Seega peaks seda toidule lisama päris palju, et beebi saaks piisavalt liha. Mahuained aga teevad beebi kõhu täis ja nii ei jää toidus ruumi väga köögiviljale.

Purgitoidud on korduvalt kuumtöödeldud

Purgitoitude valmistamisel kasutatakse juba valmis köögivilja- ja puuviljapüreesid, mis tähendab, et need on juba korra läbi kuumutatud, et toode ei rikneks ja oleks ohutu. Kui toit kokku segatakse erinevatest koostisosadest, siis kuumutakse seda jälle, seejärel pannakse toode purkidesse ja purgid lähevad autoklaavi, kus toimub veel korra kuumtöötlus. Seega võib köögi- ja puuviljapüree olla kolm korda juba kuumutatud kui see poelettidele jõuab. Korduvalt kuumtöötlemisel hävib aga suur osa vitamiinidest ja toit kaotab oma väärtust.

Rasvhapped toidus

Purgipüreedele on tootja tihti lisanud ka õli, mis annab beebile olulisi rasvhappeid ja tõstab toidu energiasisaldust. Küll aga tuleb arvestada, et kuna toit on kuumtöödeldud, siis sellega koos töödeldakse ka õli ja kõrge temperatud hävitab õli kasulikud toitained. Väga hea oleks kui beebi saab toidukorraga ka natuke rafineerimata külmpressitud taimeõli.

Kuidas kaasa võtta aga BabyCool püreekuubikuid suvel?

Kui on aga ikkagi soov mitte anda purgitoitu, siis BabyCoolil on väga mugavad korduvkasutatavad Siilikese püreetuubid. Sinna saad mugavalt sisse panna kas püree või pudru ja beebi saab ka ise sellest söömisega hakkama. Samuti võib alati ka BabyCooli kuubikud võtta mingi topsiga kaasa. Kuubikute sulamine ja püree toatemperatuurile soojenemine võtavad piisavalt aega, et isegi kui Sul pole kaasa võtta külmakasti, siis saad mõned tunnid nii toitu hoida.

 

Soovime sulle päikeselist suve ning kui tekkis küsimusi kirjuta meile julgelt! 🙂
Kaia Sink

 

0
Ostukorv