Saaremaa ettevõte Saaregurmee OÜ hakkas tänavu veebruaris tootma mahedast toorainest sügavkülmutatud beebitoitu, mis peaks Saaremaal müüki tulema märtsi keskpaigas.
„Tegemist on sügavkülmutatud beebipüreega. Kuna toorainet, mis on mahe, on tihtipeale raskem kätte saada, siis hakkasime tootma saaremaisest kohalikust mahedast toorainest püreekuubikuid,“ ütles Saaregurmee juhatuse liige Kaia Sink.
Seejuures plaanib Saaregurmee esimesed tooted Saaremaal müügile tuua märtsi keskpaigast. „Ilmselt Saaremaale juba paari nädala pärast. See, kui palju mujale jõuab, sõltub sellest, kui palju toodet toorainest tuleb,“ ütles Sink.
Naise sõnul soovitakse beebitoit lähitulevikus ka Tallinnas poelettidele tuua. „Usun, et Tallinnasse tuleb kusagile ka. See pole veel läbi räägitud, kuna toode pole veel valmis. Kui toode on valmis, siis saame minna edasi,“ märkis ta.
Esialgu võib toode tulla müügile näiteks ökopoodides, Toidumaailmas ja Stockmannis. Edaspidi sooviks Saaregurmee teha koostööd ka Selveri jaeketiga.
Alguses plaanib Saaregurmee turule tuua hooajalised maitsed, suve ja sügise poole suureneb nii tootmine kui ka tootevalik. „Praegu on talvine hooaeg ja toorainet pole nii palju saada. Praegu tuleb maitsetest kõrvits, kartul, porgand ja natuke pastinaaki, seejärel lambaliha, lambamaks ja kohalik forell,“ rääkis Sink. „Suvel ja sügisel läheb põhitootmine lahti, praegu alustame,“ lisas ta.
Beebitoidu tootmist alustati endises Nasva õunamahlatehases, tehase ostis ettevõte Kadastiku Õunaaed OÜ-lt.
Saaregurmee juhatuse liikme Kaia Singi sõnul soovib ettevõte paari aasta pärast beebitoitu ka välisturgudele eksportida. „Tulevikus, kahe või kolme aasta pärast, kui mahud järele saab, siis on plaanis hakata ka eksportima,“ sõnas ta.
Seejuures on ettevõtte partneriks maaülikool, millega koostöös tehakse arendustööd toote parendamiseks. „Soovime saada toote veelgi täisväärtuslikumaks, et see oleks võimalikult vähe töödeldud, selleks töötamegi välja uut tehnoloogiat,“ rääkis Sink.